maxresdefault

The «Rosa Parks of Saudi Arabia»

Mennesker av

Møt Nawal al-Hawsawi. Hun er samlivsterapeut av yrke og er sertifisert pilot. Og hun er en av Saudia-Arabias største politiske «problem» for øyeblikket.

Det er den engelske TV-kanalen BBC som har intervjuet al-Hawsawi i Saudi-Arabia.

al-Hawsawi vokste opp i Mecca, men flyttet til USA hvor hun forelsket seg i en hvit amerikansk mann. Paret bestemte seg for reise tilbake og bo en stund i Saudi-Arabia i 2013, men oppholdet ble alt annet enn de hadde tenkt seg. Slengbemerkninger til paret av forbipasserende fordi de ikke var «rene» førte til at al-Hawsawi med loven i hånd gikk til sak mot en av de som kom med ytringen mot paret. Selv om rasisme er ulovlig i landet har det nærmest vært utenkelig at en svart kvinne skal kunne følge opp slike ytringer med loven i hånd mot andre «rene» Saudi-Arabere.

Søksmålet fikk mye publisitet, ikke bare var det en kvinne som hadde anlagt søksmålet, men kvinnen var utdannet, gift frivillig med en hvit mann og kunne i teorien fly deg til Dubai.

I represent everything that they hate, everything that they stand against. I’m a Saudi woman who married a foreigner. They’re anti-American. My husband is white, I’m black. They condemn interracial marriages. They say women shouldn’t have jobs, so to see a woman who can’t just drive a car but has a pilots licence is unacceptable. And they don’t like that my message resonates with a lot of followers, sier al-Hawsawi til BBC.

Søksmålet ble trukket av al-Hawsawi da ytreren offentlig ga henne unnskyldning. Hun brukte dog publisiteten til å sette i gang anti-rasistiske kampanjer og kampanjer mot vold i hjemmet på sosiale medier. På kort tid har hun fått over 50 000 følgere på Twitter og flere av kommentarene fra hennes kvinnelige Saudi-Arabiske følgere viser at de finner håp i hennes pågangsmot og frihet. Av den grunn har hun blitt kalt Saudi-Arabias svar på Rosa Parks.

Selv om hennes relegiøse motstandere anonymt fortsetter  å «trolle» henne og familien på sosiale medier er hun klar på en ting:

You don’t fight hate with hate. You can light a candle and stay positive. It just makes you stronger.